Our social:

Monday, April 30, 2012

Hidup Sihat Tanpa Gout

GOUT

Gout sebenarnya berpunca daripada pembentukan kristal-kristal  asid urik di
dalam cecair sendi atau pengumpulan asid urik yang terlalu banyak di dalam
badan. Dengan kata lain, asid urik merupakan akar kepada penyakit gout ini.

Cara pemakanan seseorang itu sebenarnya berkait secara langsung dengan
penyakit gout. Ini kerana kebanyakan pesakit gout adalah orang yang gemar
makan daging. Kita sedia maklum daging memerlukan masa yang lama untuk
dicernakan berbanding daging ayam atau ikan. Pencerna makanan berprotein
tinggi seperti  ini akan membebankan perut. Secara tidak langsung kita telah
memaksa perut untuk merembeskan lebih banyak jus gastric.

Maka, golongan  ini berisiko tinggi untuk mendapat kedua-dua penyakit ini
iaitu gout dan gastrik. 2 in 1.

Gout adalah sebahagian daripada penyakit artritis yang dikelaskan sebagai
penyakit metabolik. Penyakit metabolik sudah pasti berpunca daripada asid
urik iaitu bahan buangan yang terhasil daripada pemecahan purin (protein),
lalu berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi.

Secara semulajadi,  asid urik biasanya akan larutkan dalam darah dan
disingkirkan daripada badan melalui air kencing. Ada ketikanya badan akan
menghasilkan terlalu banyak asid urik sehingga ia berkumpul menjadi kristal
berbentuk jarum. Kristal berbentuk jarum itu terkumpul  pada sendi atau
tisu sekelilingnya menyebabkan sendi bengkak dan sakit.

Selain kaki, gout juga boleh berlaku pada anggota badan yang lain seperti
buku lali, lutut, tangan dan pergelangan tangan. Kesakitan yang dideritai
itu boleh berlanjutan antara lima hingga 10 hari mengikut keadaan pesakit.
Sendi yang diserang gout akan bengkak, merah dan panas.

PUNCA-PUNCA GOUT

  • Lelaki lebih berisiko mendapat gout pada kadar 90 peratus kes yang dilaporkan.
  • Gaya hidup tidak sihat seperti banyak minum minuman keras terutama bir.
  • Obesiti iaitu berat badan lebih 66 kilogram daripada berat badan normal.
  • Penyakit seperti tekanan darah tinggi, diabetes, hiperdislipidemia (paras lemak dan kolesterol yang tinggi) dan arteriosklerosis  (penyempitan salur darah) juga boleh menyebabkan gout.
  • Keturunan : satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang ada sejarah gout.
  • Berusia 30 hingga 50 tahun. Bagi wanita, bermula selepas  putus haid.

CADANGAN DAN PANDANGAN

Diet rendah Purine:
  • Ceri mampu mengurangkan asid urik
  • Strawberry juga dikatakan membawa kebaikan sekiranya dimakan.
  • Elakkan makanan tinggi purine, iaitu yang berasal dari sumber protin
  • Hadkan daging kepada satu hidangan sehari
  •  Minum banyak air untuk mencairkan dan membantu proses penyingkiran urik.
Jangan makan
  • sweetbreads, buah pinggang, hati, otak, atau sebarang organ lain
  • sardin
  • ikan bilis
  • hasil daging,




0 comments:

Post a Comment